Λημματογραφήσεις

Θεματική εβδομάδα λημματογράφησης (writting week) είναι μια εβδομάδα κατά την οποία οι χρήστες μπορούν να επικεντρωθούν συλλογικά σε ένα συγκεκριμένο θέμα, βάση του οποίου ο καθένας μπορεί να γράψει λήμματα.
Αυτή η ιδέα ξεκίνησε από τις επιτυχημένες προσπάθειες σχετικά με την Πολιτιστική Κληρονομιά και τις Βρυξέλλες από τον χρήστη Taketa.

Πλεονεκτήματα

Πιστεύω πως :

  • είναι ένας εξαιρετικός τρόπος προσέγγισης νέων συντακτών στη Βικιπαίδεια
  • η συλλογική προσπάθεια ενισχύει την ομαδικότητα, την συνεργατικότητα και την ευγενή άμιλλα ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας
  • Είναι λοιπόν, μια λύση βελτίωσης του bad community health, που τόσο μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό στην εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισής του. Μάλιστα, μετά τις εβδομάδες λημματογράφησης σχετικά με το Bullying, είναι κάτι που μπορώ να πω με βεβαιότητα.
  • Ακόμα, τέτοιου είδους μαζικές προσπάθειες με συγκεκριμένη θεματολογία μπορούν να προσελκύσουν την προσοχή των ΜΜΕ, βοηθώντας στην καλή διαφήμιση της Βικιπαίδειας και επομένως να ενισχύσουν την αξιοπιστία της στα μάτια των αναγνωστών.

Συγκεκριμένα στη Βικιπαίδεια έχω διοργανώσει 

2 θεματικές λημματογραφήσεις για:


1. Την Πολιτιστική Κληρονομιά

Η πρώτη σχετικά με την Πολιτιστική Κληρονομιά από τις 27 Ιουλίου ως και τις 10 Αυγούστου 2016, με τη βοήθεια της βικιπαιδίστριας Saintfevrier, όπου μαζί με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που συμμετείχαν καταφέραμε να γράψουμε 17 καινούργια λήμματα.

Το αστέρι επιβράβευσης για την προσπάθεια 
κάθε συμμετέχοντα στη λημματογράφηση.

Κάθε συμμετέχοντας επιβραβεύτηκε με το barnstar της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επίσης, αν το επιθυμούσε, μπορούσε να προσθέσει στην προσωπική του σελίδα, το κουτί χρήστη που δήλωνε την συμμετοχή του.

Κουτί χρήστη

Προσωπικά, εκτός από τη δημιουργία των σελίδων, των γραφικών και προτύπων κατάφερα να γράψω 8 λήμματα.


2. Τον Εκφοβισμό (bullying)

Η δεύτερη σχετικά με τον εκφοβισμό (bullying) από τις 22 Αυγούστου ως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2016.

Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων λημματογράφησης δημιουργήθηκαν 24 νέα λήμματα καθώς και εμπλουτίστηκε ένα βασικό λήμμα, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία που αφορά των εκφοβισμό και το αντίστοιχο πλευρικό μενού διασύνδεσης των λημμάτων.

Η λημματογράφηση ξεκίνησε ύστερα από τα σοβαρά προβλήματα παρενόχλησης (bullying) που αντιμετώπισα από μικρή μερίδα παλιών χρηστών της Βικιπαίδειας. Θα ήθελα εδώ να τους ευχαριστώ θερμά για αυτό, καθώς μου έδειξαν πως η καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών είναι η δημιουργία και η δουλειά.

Αυτή η προσπάθεια υποστηρίχθηκε από τα μέλη της Ελληνικής Βικιπαίδειας, οδηγώντας στην πρόσκληση να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της λημματογράφησης στη Βικιπαίδεια, στο Διεθνές Συνέδριο «Πρακτικές αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού» όπου συμμετείχα ως μια εκ των εισηγητών.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διακρατικού έργου «SONET-BULL – Using ICT networking tools with peer learning and crowdsourcing to train school communities to counter student bullying» (http://www.sonetbull.eu/), το οποίο έλαβε χώρα την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (daissy.eap.gr).


Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τον απολογισμό του συνεδρίου  στη σελίδα "Δράσεις" του ιστολογίου.

Κάθε συμμετέχοντας επιβραβεύτηκε με το barnstar κατά του Εκφοβισμού (bullying). Επίσης, αν το επιθυμούσε, μπορούσε να προσθέσει στην προσωπική του σελίδα, το κουτί χρήστη που δήλωνε την συμμετοχή του.


Το αστέρι επιβράβευσης για την προσπάθεια 
κάθε συμμετέχοντα στη λημματογράφηση.


Kουτί χρήστη

Προσωπικά, εκτός από τη δημιουργία των σελίδων, των γραφικών και προτύπων κατάφερα να γράψω 13 λήμματα και να εμπλουτίσω σημαντικά το βασικό λήμμα του bullying.


Γραφικό βασισμένο στο αρχείο "Aaa le vengeur inconnu "
του χρήστη Inknow


  • Η σελίδα της λημματογράφησης στη Βικιπαίδεια 
  • Η σελίδα της λημματογράφησης στο meta.

3. Επίσης συμμετείχα 

στις 3 εβδομάδες λημματογράφησης WikiWomenWeeks από τις 5 Σεπτεμβρίου μέχρι 9 Οκτωβρίου του 2016,  όπου έγραψα 11 λήμματα για γυναίκες.