Δράσεις

Συμμετοχή της Βικιπαίδειας στο Διεθνές Συνέδριο «Πρακτικές αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού» 20/9/2016

Σε συνέχεια της προσπάθειας των χρηστών που συμμετείχαμε στις εβδομάδες λημματογράφησης για να εμπλουτιστεί η Βικιπαίδεια με λήμματα σχετικά με τον εκφοβισμό, είχα την ευκαιρία να συμμετέχω ως εισηγήτρια μαζί με τον ιδρυτή και υπεύθυνο προγραμμάτων του Συλλόγου Σχολείων Βικιπαίδειας Ελλάδας Μάνο Κεφαλά, στο Διεθνές Συνέδριο «Πρακτικές αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού» παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της λημματογράφησης.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διακρατικού έργου «SONET-BULL – Using ICT networking tools with peer learning and crowdsourcing to train school communities to counter student bullying» (http://www.sonetbull.eu/), το οποίο έλαβε χώρα την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (daissy.eap.gr), το οποίο υπήρξε ο συντονιστής φορέας του έργου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εταίρων του έργου, αλλά και όσων ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματά του.
Η παρουσίαση βασίστηκε στο έργο των συμμετεχόντων συντακτών Greek Scorpion,  FocalPoint, DADRITS, Ploutarxos Pastras, P.aimel'écriture, Glorious 93 και του εαυτού μου, κάνοντας αναφορά στα λήμματα που δημιουργήθηκαν γύρω από το φαινόμενο του εκφοβισμού. Επίσης έγινε κάλεσμα στους ειδικούς να επιμεληθούν και να εμπλουτίσουν τα λήμματα με βιβλιογραφική τεκμηρίωση.
Έγινε αναφορά στο ρόλο της Βικιπαίδειας ως εκπαιδευτικό εργαλείο αλλά και της προσφοράς της σε κοινωνικά θέματα όπως ο εκφοβισμός.
Η αναλυτική παρουσίαση υπάρχει στο σχετικό βίντεο καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και στην επίσημη σελίδα του συνεδρίου.


Το βίντεο της παρουσίασης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι:Editathon 2016: Η Βικιπαίδεια τραγουδάει ελληνικά - Europeana Sounds στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" 23/03/2016


Στα πλαίσια των μαθητικών εκδηλώσεων του Σχολείου Βικιπαίδειας Καισαριανής συμμετείχα στην εκδήλωση του ευρωπαϊκού πολιτιστικού οργανισμού Europeana για τον εμπλουτισμό λημμάτων στη Βικιπαίδεια με αρχεία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής της Θράκης και της Μακεδονίας.

Η πρωτοβουλία ήταν της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" και η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 23 Μαρτίου του 2016.  Στην ημερίδα μπορούσαν να συμμετέχουν ειδικοί αλλά και λάτρεις της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, πεπειραμένοι αλλά και νέοι χρήστες της Wikipedia.
Κατάφερα να συνεισφέρω εμπλουτίζοντας σημαντικά το βασικό λήμμα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και φτιάχνοντας ένα πλευρικό μενού διασύνδεσης των ειδών της ελληνικής μουσικής.
Η εκδήλωση ήταν εξαιρετική και πρόσφερε μουσικά αρχεία ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα για τον εμπλουτισμό λημμάτων. Όσοι ασχολούμαστε με τη Βικιπαίδεια, γνωρίζουμε την σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας από μέρους του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" και πόσο σημαντική είναι για την δουλειά μας. Ειλικρινά εύχομαι να υπάρξουν παρόμοιες εκδηλώσεις και στο μέλλον.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι: